De visie van WOW

Wat is WOW en waar halen we inspiratie?

WOW verenigt Truienaars om samen na te denken hoe we onze stad nog mooier kunnen maken en haar inwoners nog gelukkiger.

We organiseren Denkcafé’s waar specialisten komen vertellen over verschillende relevante thema’s in onze stad: Hoe gaan we om met armoede? Hoe groot is het drugsprobleem in onze stad?,…
We maken leerrijke uitstapjes: een bezoek aan Fedasil, Fruitveiling, de tempel van de sikh, een uitstap naar Utrecht,…
We steken ook nu al de handen uit de mouwen door kleine ideeën voor onze stad meteen in de praktijk te brengen.

De grote ideeën nemen we op in een partijprogramma waarmee we zullen deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober van dit jaar.

Enkele van die grote ideëen waar we aan werken:

1. WOW, Sint-Truiden altijd op één!

Een goed, samenwerkend en transparant bestuur dichtbij de burger is de basis van een succesvolle stad. Gemeenschapsbelang moet steeds voorrang krijgen op eigen belang. De vraag “Worden Sint-Truiden en de Truienaars hier beter van?” is steeds de eerste toets van elke beleidsbeslissing.

 

2. WOW, wat verandert alles snel!

Hoe gaan we om met de nieuwe uitdagingen van een razendsnel veranderende maatschappij?

 

Ondernemers zullen het kunnen beamen, niets is nog hetzelfde als 10 jaar geleden. Thuiswerk, Burn-outs, e-commerce, artificiële intelligentie,…  Het zijn uitdagingen waar we als stad een antwoord op moeten bieden. We moeten onze woningmarkt aanpassen aan steeds meer alleenstaanden. En de manier waarop we mensen informeren moet helemaal omgedacht worden in functie van steeds sneller scrollende generaties. Het zijn maar enkele voorbeelden van hoe een stadsbestuur permanent kan innoveren om de burger beter te dienen.

3. WOW, zoveel verbondenheid!

Elk individu heeft eigenschappen die hem kenmerken, die vormen samen zijn unieke identiteit. WOW legt graag de nadruk op die eigenschappen die ons verbinden. Op wat we samen in de toekomst willen bereiken eerder dan wat we in het verleden waren. Alleen zo kunnen we samen werken aan een warme gemeenschap waarvoor iedereen zich verantwoordelijk voelt.

Het lokale niveau heeft weinig vat op het migratiebeleid. Maar het is hier op lokaal niveau dat een samenleving gevormd wordt. Het is hier dat relaties ontstaan en samen gedroomd wordt van de toekomst. Bouwen aan een hechte gemeenschap beschouwen wij als een kerntaak van onze stad.

4. WOW, een groene toegankelijke stad!

Sint-Truiden en haar prachtige dorpen liggen midden in de Haspengouwse velden. Prachtige stukken natuur waar wij Truienaars veel aan te danken hebben. Het is dus vanzelfsprekend dat we deze natuur met z’n allen omarmen, ervan genieten en er zorg voor dragen. We brengen graag nog meer natuur in onze stads- en dorpskernen en verwelkomen innovatieve en ecologische projecten.

5. WOW, wat een warme stad!

Truienaars zijn warmhartige, gepassioneerde mensen. Harde werkers met het hart op de juiste plaats. We bouwen aan een gemeenschap waarin iedereen die kan zijn verantwoordelijkheid neemt en waarin iedereen die dat nodig heeft de allerbeste zorgen en ondersteuning krijgt. Steeds meer Truienaars leven in armoede of dreigen daar terecht te komen. Een volledige aanpak van zowel tijdelijke als structurele oplossingen is noodzakelijk.

6. WOW, Sint-Truiden, stad van werkers en ondernemers.

We bouwen samen aan een welvarende stad. Ondernemers en KMO’s zijn de ruggengraat van onze stad. We moeten hen ondersteunen met de juiste faciliteiten, snelle beleidsbeslissingen en informatie. Flexibele kinderopvang en ondersteunende diensten moeten het mensen makkelijk maken om werk en gezin te combineren. Ons stadscentrum moet een interessante, levendige plek zijn waar handel en horeca kunnen bloeien. Liefst zien we ons centrum als één groot pretpark van ontmoeting, waar iedereen van jong tot oud zich helemaal thuis voelt. 

7. WOW, het is hier heerlijk wonen!

Sint-Truiden is een prachtige streek om te wonen. De woningen in Sint-Truiden zijn dan ook erg gegeerd. Het is belangrijk dat we blijven bijbouwen en renoveren. Woonprojecten of wijken moeten steeds divers zijn, zodat jong- en oud, gezinnen en singles, lage en hoge inkomens door elkaar wonen. Het is belangrijk dat we die woningen bouwen waar de Truienaars naar op zoek zijn.

Steeds meer mensen wonen op een appartementen, daardoor is er een grotere rol weggelegd voor de openbare ruimte die meer dan ooit ‘bruikbaar’ moet zijn.